Rawfoobollar 2 st. = 1 mellanmål
2 dl mandel (alt. valnötter, cashewnötter)
En nypa salt
1msk kokosolja
1msk honung,
1-2msk kaffe
1 tsk vaniljpulver
Mixa mandel till fint mjöl, tillsätt övriga ingredienser, kör igen.
De lite torra i konsistensen men de går ihop, knåda lite lätt i handen när du rullar bollarna!!
Rulla i lakritspulver, kokos, blåbär eller hallonpulver
Hemmagjord granola
7 dl havregryn
1 dl pumpafrön
2 dl solroskärnor
1/2 dl chiafrön
1/4 dl psyllumfrö
2 msk linfrön
1tsk vaniljpulver
2 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung
Blanda havregryn, pumpafrön, solrosfrön, linfrön och vaniljpulver i en bunke. Varm upp vatten, honung och olja, blanda och häll över grynblandningen. Blanda gryn och vätskan och fördela på en plåt. Fördela sedan chiafrön och psyllumfrö jämt över grynblandningen. Placeras längst mer i ugnen, 100 g i 2 timmar. Vänd på grynblandningen lite då och då.
Förvaras i en lufttät burk.
Lycka till!
Proteinlimpa utan vetemjöl
1 st.
7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg
4 dl kvarg
Garnering
söndersmulade havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.
4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min
Tacossoppa med majs
1 portion
• 150 g nötfärs fett 10 %
• 0,2 tsk olivolja
• 0,5 st. chilipeppar färsk
• 0,5 st. lök •
1 s.t vitlöksklyfta
• 2 st. tomater
• 0,5 msk tomatpuré
• 1,5 dl buljong
• 0,5 tsk spiskummin
• 0,5 dl majskorn
• 0,5 dl kesella 1%
• 0,5 dl koriander
• 0,5 st. lime
• salt och peppar
Gör så här: Fräs finhackad lök, vitlök och chili i olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt nötfärsen och stek på hög temperatur tills färsen börjar få färg. Salta och peppra, tillsätt tomatpuré och färska finhackade tomater. Rör ihop och tillsätt sedan buljong. (kokande vatten och ekologisk buljongtärning eller hemkokt buljong) Låt puttra på låg värme och hetta upp en stekpanna. Låt majskornen rinna av och rosta dem sedan i stekpannan tills de börjar ”smattra” lite i pannan. Smaka av soppan med salt och peppar.